پیام آذری

آخرين مطالب

خودکشی از رزیدنت‌ها به پزشکان رسیده | «خودکشی پزشکان به‌مثابه یک انتحار اجتماعی است» علمي

خودکشی از رزیدنت‌ها به پزشکان رسیده | «خودکشی پزشکان به‌مثابه یک انتحار اجتماعی است»
  بزرگنمايي:

پیام آذری - یک پزشک در راستای خودکشی یکی دیگر از اعضای جامعه پزشکی به خبرآنلاین می‌گوید: «شاید اندیشیدن به تصمیم خودکشی، یک تجربه مشترک برای اکثر افراد در هر جایگاهی باشد، اما در مورد خودکشی دکتر آل سعیدی، این یأس فلسفی و ناامیدی اجتماعی همزمان شده بود با شغل ایشان؛ که یک زمینه کاری پراسترس با فرسودگی بالا به شمار می‌آید. این اتفاق به خوبی نشان می‌دهد که «مشاغل» چقدر در ایجاد احساسات و اتخاذ تصمیمات نقش پررنگی دارند.»
اواخر هفته گذشته (پنج‌شنبه 6 اردیبهشت)، با انتشار خبر درگذشت خانم دکتر سمیرا آل‌سعیدی، دانشیار روماتولوژی و عضو مرکز تحقیقات روماتولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران، جامعه پزشکی برای بار دوم در سال جاری به سوگ نشست. مواجهه نخست با بحران خودکشیِ یکی دیگر از اعضای کادر درمان در سال جاری، به چهارم فروردین ماه بازمی‌گردد؛ که مربوط به درگذشت خانم دکتر پرستو بخشی، متخصص قلب و عروق در بیمارستان دلفان بود.
دکتر هادی یزدانی، پزشک و دکترای حرفه‌ای پزشکی، در گفت‌وگو با خبرآنلاین، پیرامون این مسئله می‌گوید: «چندی است که در جامعه فعلی سرفصلی داریم تحت عنوان «خودکشی پزشکان»؛ و طی همین مدتی که من به‌شخصه مباحث پیرامون این موضوع را به طور دقیق‌تر بررسی می‌کنم، می‌بینم همین عنوان و سرفصل منتقدانی دارد با این طرز تفکر که «پدیده خودکشی در تمام جوامع وجود دارد و ارتباطی با شغل افراد ندارد. پزشکان نیز قشری از یک جامعه هستند و چندان تفاوتی میان خودکشی این گروه با سایر گروه‌های موجود در یک اجتماع حاکم نیست و نباید گروه پزشکان در ذیل این پدیده پررنگ شوند؛ که این تفکر درستی نیست.»
متن کامل این گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید:
دغدغه و رویکرد جامعه پزشکی در مواجهه با خودکشی اعضای کادر درمان چیست و چطور به آن می‌پردازد؟
نگاه نقادانه‌ای که بر این مسئله حکم‌فرماست، چندان صحیح نیست؛ در واقع دغدغه جامعه پزشکی در پی مرگ اعضای کادر درمان، این نیست که با به پا کردن سر و صدا در جامعه، توجه‌ها را به سمت خود جلب کند و در نهایت هم بی‌حاصل باشد. بلکه دغدغه تمام همکاران ما در این حوزه، تلاش در راستای «به رسمیت شناختن» این مسئله از سوی اجتماع است؛ اینکه جامعه آگاه شود سرفصلی با عنوان خودکشی پزشکان وجود دارد. پس از شناخت و پذیرش این سرفصل، در مراحل بعد می‌توان علل و عوامل دخیل در وقوع این پدیده را به درستی مورد بررسی قرار داد.
مرگ دکتر آل سعیدی، از ابتدای امسال تا کنون، دومین خودکشی در جامعه پزشکی ایران است. این مورد به لحاظ علّی و کیفی چه تفاوتی با خودکشی دکتر پرستو بخشی در فروردین ماه سال جاری دارد؟
در سال جدید، ما دو مورد خودکشی در جامعه پزشکان داشتیم؛ یکی خودکشی دکتر پرستو بخشی پزشک متخصص قلب، و دیگری خودکشی اخیر دکتر سمیرا آل سعیدی. دو موردی که از دو جنسِ متفاوت هستند و علل عینی حاکم بر هر یک از این موارد مجزا و مختلف‌اند.
در مورد خانم دکتر بخشی، ما شاهد یک «ظلم و تحقیر سیستماتیک» هستیم که طی یک ماه اخیر بارها روی این موضوع تأکید کردیم و درباره آن نوشتیم؛ که عده بسیاری در این‌باره، موضع‌گیری کردند و طبق معمول سعی داشتند که ماجرا مشمول مرور زمان شده و فراموش شود. مرحومه بخشی، علاوه بر شرایط روحی نامساعد و افسردگی ناشی از مرگ والدین، در دوران طرح، انواع و اقسام تحقیرها، مضیقه‌ها و کمبودها را متحمل شده بود؛ که مجموعه این عوامل، ایشان را پله پله به سمت خودکشی سوق داد.
در مورد خانم دکتر آل سعیدی با توجه به شواهد و اطلاعات موجود می‌توان ادعا کرد که مرگ و خودکشی ایشان از جنس دیگری است. اگر از منظر بیرونی بخواهیم به موضوع بنگریم، دکتر آل سعیدی در منتهی‌الیه موفقیت و جایگاه علمی و مدیریتی کشور قرار داشتند و به عبارتی تمام چیزهایی که سمبل موفقیت تلقی می‌شوند، در ایشان جلوه‌گر بود. در واقع مسئله‌ای که جنس خودکشی خانم دکتر آل سعیدی را متمایز می‌کند [با استناد به گفت‌وگوهای منتشرشده از دکتر آل سعیدی با دیگر همکارانشان]، این است که ایشان همواره از یک «ناامیدی اجتماعی» صحبت می‌کردند؛ شرایطی که در آن هیچ امیدی به آینده و پیشرفت نیست و همه‌چیز رو به افول می‌رود.
رسیدن به ناامیدی اجتماعی شاید حس آشنایی برای اکثر افراد در هر جایگاهی باشد؛ که مسلماً علل متعددی دارد. «شغل» افراد در رسیدن به این بن‌بست چه نقشی دارد؟
قطعاً همینطور است؛ شاید این یک تجربه مشترک برای اکثر افراد در هر جایگاهی باشد، اما در موردِ دکتر آل سعیدی، این یأس فلسفی و ناامیدی اجتماعی به طور ویژه همزمان شده بود با شغل ایشان؛ که یک زمینه کاری پراسترس با فرسودگی بالا به شمار می‌آید. این اتفاق به خوبی نشان می‌دهد که «مشاغل» چقدر در ایجاد احساسات و اتخاذ تصمیمات نقش پررنگی دارند. همانطور که در مورد مذکور، فردی با وجود مرتبه بالای علمی، موفقیت‌های قابل توجه و شرایط اقتصادی مطلوب به نقطه‌ای می‌رسد که تصمیم بگیرد به زندگی خود پایان دهد و یک «چرا»ی بزرگ و بی‌پاسخ را در ذهن مخاطب ایجاد کند.
در ابتدای صحبت، «به رسمیت شناساندن پدیده خودکشی پزشکان» را به‌عنوان دغدغه اصلی در جامعه پزشکی مطرح کردید؛ از نگاه شما جامعه‌ فعلی چقدر پذیرای این دیدگاه است؟
در جامعه‌ای که دین در معادلات آن یک متغیر قوی و حکومت آن متظاهر به دین است، پدیده خودکشی یک عمل حرام و غیرشرعی محسوب می‌شود و بنا بر همین باورهای دینی، سعی جامعه همواره بر این بوده که سکوت کند یا برچسب خودکشی را کنار بزند و ماجرا را با عناوین دیگری همچون «مرگ خودخواسته» روایت کند. در چنین شرایطی، صحبت از این ماجرا و به رسمیت شناختن آن دغدغه اصلی ماست. خودکشی، نام دیگری ندارد، فراتر از یک آسیب اجتماعی است هم‌رده‌ی یک «انتحار اجتماعی» باید مورد شناخت و بررسی قرار بگیرد.
خودکشی «رزیدنت‌ها» نیز مشمول این دغدغه است؟
صد البته؛ این دغدغه فقط معطوف به خودکشی پزشکان نیست، بلکه در زمینه خودکشی رزیدنت‌ها نیز روال به همین شکل است. عدم پرداخت حقوق مادی و معنوی در این گروه از کادر درمان، تنها یک جنبه از مشکلات حاکم بر این قشر است. ساعات کاری طاقت‌فرسا، شرایط تحقیرآمیز، عدم حمایت و روابط پادگانی بین اساتید و رزیدنت‌ها نیز از مشکلات قابل توجه این حوزه است که به اشکال گوناگون منجر به خودکشی‌های زنجیره‌ای می‌شود و ماهیت این ماجرا برای جامعه خطرناک است. هرچند این موضوعات قابلیت حل و فصل دارد، فقط عمده هدف ما این است که چنین مسائلی به رسمیت شناخته شود.
فکر می‌کنید تداوم اطلاع‌رسانی در راستای به رسمیت شناختن دومینوی خودکشی در جامعه پزشکی چقدر مثمر ثمر واقع خواهد شد؟
اطلاع‌رسانی و آگاهی‌بخشی در این زمینه، فقط به سود جامعه پزشکی نیست و باید به‌صورت کلان به آن نگاه کرد؛ چرا که سلامت جسم و روان تک‌تک اعضای یک جامعه در گروی سلامت سیستم بهداشت و درمان است. سیستم حاکمیتی کشور نیز موظف است صدای مظلومیت این قشر از جامعه را بیش از پیش بشنود. جامعه پزشکی و کادر درمان همواره در این راستا ثابت‌قدم بوده و می‌کوشد با صدای بلندتر و در ابعاد گسترده‌تری، اهمیت پدیده خودکشی در جامعه پزشکی را به گوش آحاد جامعه برساند.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/677167/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ویدئو | بارش باورنکردنی برف چند متری در کوه خلیل ارومیه

صدور 62 هزار اسناد تک برگی از اراضی زراعی آذربایجان غربی

صدور حکم مصادره برای بیش از 626 میلیارد تومان اموال قاچاقچیان مواد مخدر

توزیع 100 دستگاه لباسشویی در بین بیماران زمینگیر اردبیلی

شهرداری بوکان بدنبال ساماندهی و آسفالت ورودی شهر از طرف سقز

مربی آموزشی و نجاتگر شهرستان بوکان جان راننده رانجات داد.

محرومیت‌زدایی از سیاست‌های نظام جمهوری اسلامی است

تصاویری متفاوت از وضعیت این روز‌های دریاچه ارومیه (فیلم)

ظرفیت مرکز نگهداری، درمان و کاهش آسیب معتادان ارومیه با تجهیز کارگاه‌های مهارتی توسعه یافت

تراکتور تبریز 2 - گل گهر سیرجان 0

آرزو برای قهرمانی تراکتور/ رزاق‌پور: تبریز خانه من است

رویکرد مردمی در ساماندهی معتادان متجاهر مورد توجه دولت است

انجام جداره‌سازی خانه گردشگری ارومیه

توقیف 520میلیارد ریال خودرو قاچاقچیان مواد مخدر در آذربایجان غربی

آذربایجان غربی پیشانی مبارزه با مواد مخدر در کشور است

ایجاد اردوگاه‌های ساماندهی معتادان متجاهر در آذربایجان غربی

رقابت بیش از 1200 دانش آموز مقاطع مختلف تحصیلی در جشنواره بزرگ ریاضیدان جوان تکاب

نمایشگاه مشاغل خرد بانوان در شهرستان نقده

1259 تعهد اشتغال برای سال جاری در اشنویه مصوب شد

افتتاح 15 طرح اقتصاد مقاومتی در خوی

ریختن نخاله و زباله ساختمانی و نظایر آن در محورهای موصلاتی بوکان ممنوع شد

شورای ششم ارومیه تاکنون 732 مصوبه داشته است

برگزاری مسابقه دوستانه فوتبال در سلماس

دیدار و بازدید فرماندار شهرستان بوکان از فضا‌های فرهنگی سطح شهر

بازدید از چندین واحد تولیدی در شهرک صنعتی بوکان

بارش عجیب؛ ارتفاع چند متری برف در اطراف ارومیه + فیلم

همه را در ناپولی بخشیدم اما فراموش نمی‌کنم!

آغاز 7 روز بارندگی از فردا؛ رگبار وباد شدید کشور را فرا می‌گیرد

بارش عجیب برف چند متری در کوه خلیل ارومیه (فیلم)

ارتفاع سه متری برف در اطراف ارومیه!

بارش عجیب برف چند متری در اطراف ارومیه - 22 اردیبهشت! (فیلم)

بازدید امیر دریادار خواجه‌امیری از نمایشگاه بین‌المللی اینوتکس 2024

(تصاویر) متن و حاشیه جشنواره موسیقی در شوشا با حضور علی‌اف و همسرش

آغاز 7 روز بارندگی از فردا؛ رگبار و باد شدید کشور را فرا می‌گیرد

پایان نشست دو روزه وزرای خارجه جمهوری آذربایجان و ارمنستان

کشف بیش از یکهزار و 200 تن موادمخدر و پیش‌ساز صنعتی در آذربایجان‌غربی

مدیرکل بنیاد مازندران از آغاز رزمایش دیدار با خانواده‌های معزز شهدای امدادگر خبر داد

تراکتور 2 - گل‌گهر صفر؛ خیز مطهری برای تصاحب رتبه سوم

زمین لرزه اردبیل هیچ خسارتی نداشت

زمین لرزه در اردبیل هیچ خسارتی نداشت

نواخته شدن زنگ دهه کرامت در مدارس اردبیل

(ویدئو) برف چند متری در کوه خلیل ارومیه

گل دوم تراکتور به گل‌گهر +فیلم

ادامه روند صعودی تراکتور با پیروزی خانگی مقابل گل‌گهر

موج بارش‌های جدید از فردا / هشدار تشدید بارش‌ها

جزئیات زلزله اردبیل

حضور رضا عطاران و ابوالفضل پورعرب در مراسم بزرگداشت کیانوش عیاری در موزه سینما

هر سال 35میلیون تن غذا دور می‌ریزیم!

آغاز فرآیند واگذاری زمین در فاز 60 هکتاری شهرک صنعتی 2 اردبیل

زیباسازی بیش از 52 پارک شهر اردبیل در دستور کار قرار دارد